W listopadzie tematem przewodnim Dziecko na warsztat były kulinaria. U nas dużo czasu spędzamy w kuchni z dziećmi, jednak prawie zawsze robimy coś słodkiego. Obiady jak już mama sama gotuje, dzieci pomagają przy wypiekach, naleśnikach, mąkę sypią, mieszają, wałkują, wykrawają i wielką frajdę z tego mają.
Ja też bardzo lubię z nimi tak spędzać czas bo po 1 ) wspólnie spędzamy czas w pewnym sensie kreatywnie też, 2) dzieci uczą się i poznają co się dzieje po połączeniu jajek, mąki, że masło się topi, że z ciasta robi się coś „ala” plastelina, że po wyjęciu z piekarnika są złociste i rumiane, że można samemu wymyślać kształty, ozdoby.
W ostatnim czasie robiliśmy pierniczki, ciasteczka maślane i ciastka ze słonecznikiem.
Pierniczki według przepisu znalezionego u Margarytki trochę zmodyfikowanego
Składniki: 500 g mąki, 200 g miodu (użyliśmy miodu lipowego), 125 g masła, 1 jajko, 1 szklankę cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
Miód, masło, cukier, przyprawy podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować), Mąkę przesiać na stolnicę z sodą, solą, dodać jajko i powoli wlewać masę ostudzoną, zagniatać. Wyrobione ciasto owinąć w folię aluminiową i do lodówki na 2 h. Podzielić na 4 części, wałkować i wykrawać pierniczki. Piec na papierze do pieczenia, 170stopni termoobieg, 13-15 minut.
Żeby pierniczki były mięciutkie i kruche a nie twarde jak skała: 1. przechowywać w zamkniętym pojemniczku (puszka, słoik), 2. zrobić je min 2 tygodnie przed świętami, 3. dobrze włożyć pokrojone kawałki jabłka, co jakiś czas je wymieniać, wtedy pierniki nabiorą kruchości i miękkości.
Oprócz pierniczków robiliśmy ciasteczka maślane i ze słonecznikiem.
Przepisy już podawałam kiedyś na blogu.
Poniżej zdjęciowa relacja naszego wspólnego pichcenia 🙂
A jakie jest ulubione danie moich dzieci? oczywiście naleśniki :-)))
Smażone bez tłuszczu bo dodaję roztopione masło do środka.
Mnie pasją gotowania i pieczenia zaraziła babcia, to z nią od najmłodszych lat wspólnie w kuchni przesiadywałam. Teraz mam po niej notesik z przepisami, sama też książki różne kupuję, własny przepiśnik mam.
Poza tym dwie książeczki z przepisami dla dzieci, prostymi, smacznymi i zdrowymi, z której często korzystam.
Jedna to Książka kucharska maluchów i niemowląt _ Giny Ford, druga – U Malucha na talerzu – Marta Jas-Baran, Tamara Chorążyczewska.
Zajrzyjcie koniecznie co inne mamy robiły w ramach kolejnych warsztatów Dziecko na warsztat.
Na pewno było smacznie i ciekawie:-))
Smakowite te pierniczki i takie świąteczne:)
PolubieniePolubienie
🙂 święta już czuć i widać
PolubieniePolubienie
Mniam, mniam…my w poniedziałek czekoladowe ciasteczka piekliśmy na Frankowe urodziny do przedszkola. Pierniczki pewnie w przyszłym tygodniu…
O jabłku nie słyszałam – zastosuję na pewno…;-)
PolubieniePolubienie
czekoladowe ciasteczka też pycha:-) Sto lat dla Franka!!!
PolubieniePolubienie
ale super foremki 🙂 i te ciasteczka… obśliniam się 🙂
PolubieniePolubienie
🙂 ja też jak na nie patrzę i podżeram sukcesywnie ale spoko niedługo koeljna tura pieczenia
PolubieniePolubienie
Super ciasteczka!!!
PolubieniePolubienie
Dziękuję ❤
PolubieniePolubienie