Chałka i nie tylko


Weekend mija trochę w pracy, trochę pracy w domu i też trochę czasu na krzątanie się po kuchni, granie w gry z dziećmi, puzzli układanie, porządki i twórczość własną.

Dostałam przepis od koleżanki na chałkę, więc musiałam go oczywiście wypróbować.

Oprócz tego modyfikując przepis z książki Pysznie bez glutenu upiekłam paluchy kruche z sezamem i solą morską.

Na chałkę potrzebujemy:

500 g mąki, 30 g drożdży,

1/4 l mleka, 60 g płynnego masła, 60 g cukru

2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 żołtko i 1 łyżka wody do smarowania

Żeby ciasto dobrze wyrosło, masło, jajka i mleko wyjąć wcześniej z lodówki żeby się ogrzały w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie w środku wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko, rozpuścić drożdże i zmieszać z niewielką ilością mąki. Przykryć i odstawić na ok 15 min. Jajko, masło i cukier wymieszać. Dodać do rozczynu. Wymieszać łyżką drewnianą i trochę wybijać ciasto żeby składniki się połączyły. Potem energicznie wyrabiaćciasto ręką aż będzie odstawać od ręki. Uformować kulę oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić na ok 30 min. Po czym znów krótko zagnieść oprószyć mąką i znów pod ściereczką ok 30 min. Nagrzać piekarnik do 170-180 stopni termoobieg.

Na blachę papier do pieczenia. Podzielić ciasto na 3 części ukulać wałki na końcach cieńsze, Zapleść warkocz. Roztrzepać wodę z żółtkiem, posmarować chałkę.

Pozostawić jeszcze 10 min do wyrośnięcia i piec ok 30-35 min na środkowym poziomie piekarnika

Z kolei PRZEPIS NA PALUCHY.

Składniki:

7 łyżek mąki pszennej razowej i 5 łyżek mąki gryczanej, jajko, 5 łyżek masła, 6 łyżek białego puszystego serka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól morska i sezam po ok 1 łyżeczki.

Jajko, mąkę, proszek do pieczenia i masło wymieszaj i wyrób razem, dodaj serek wyrabiaj dalej. Jeśli to konieczne podsypuj mąką. Najlepiej wyrabiać na stolnicy lub blacie. Formować kuleczki wielkości piłeczek do ping ponga i rolować formułąc wałeczki o grubości kredek bambino 🙂 Obtoczyć je w sezamie i soli morskiej

Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec wałeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 15-20 min.

Podawać można same lub z dobrym dipem. Ja zrobiłam do nich pastę jajeczną.

IMG_4914_do postu_small

IMG_4913 do postu_small

IMG_4923 do postu_small

IMG_4922 do postu_small

IMG_4924 do postu_small

IMG_4926 do postu_small

IMG_4935 do postu_small

IMG_4936 do postu_small

Wyszło dobre, ale chałkę powinnam dłużej wyrabiać żeby wyszła bardziej puchata. Ale to następnym razem 🙂

Zainspirowana pomysłem na pinterest stworzyłam sercową aplikację którą wykorzystam szyjąc coś niedługo.

IMG_4928 do postu_small

IMG_4929 do postu_small

IMG_4931 do postu_small

IMG_4932 do postu_small

IMG_4933 do postu_small

IMG_4934 do postu_small

A z serca powstała taka poducha zapinana na guziczki i z zakładką.

IMG_4946 do fb_small IMG_4948_small IMG_4949_do fb_small

Powoli pościągałam część dekoracji świątecznych w domu.

Choinka jeszcze stoi, a tak to juz tęsknimy za wiosną. Dlatego po całym domu stoją doniczki z hiacyntami, narcyzami, szafirkami..Czekam aż zakwitną i ich zapach będzie się roznosił wszędzie. Uwielbiam

W planach mam jeszcze szycie paru nowych rzeczy do domu. Będzie coś do domu i coś do ubrania..dla dzieci , mamy. I poduchy nowe mi się marzą. I kolejne pomysły na zmiany w domu mam. Ale o tym w kolejnych postach.

IMG_4905 do postu_small IMG_4906 do postu_small IMG_4907 do postu_small IMG_4909 do postu_small

Pomimo aury za oknem życzę Wam dużo sił i uśmiechu na codzień.

Dziękuję, że mnie odwiedzacie, czytacie, komentujecie. ❤

6 thoughts on “Chałka i nie tylko

  1. Też dziś zapowiedziałam zmianę dekoracji…choinka może stać (chociaż chętnie też bym się jej pozbyła i czekala na wiosnę )ale resztę chowam 😊
    Muszę w następny weekend wypróbować przepis na chalke 😊A do paluchow jaki serek bralas? Ten z biedroki typu almette może być?

    Polubienie

Tutaj możesz dodać komentarz :-)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s