Zdrowo jeść


Lubię w kuchni pichcić, gotować, piec, eksperymentować

Co prawda podniebienia członków rodziny czasami wybredne i nie ma co się wczuwać za bardzo bo potem marudzą, że to nie, że nie lubią.

Ostatnio jednak odkrywam przepisy które pozwalają przemycić zdrowych składników w daniach które dzieci lubią, inspiracji na przepisy czasami ze stron z Internetu, czasami w Kukbuk lub innej gazecie. Najczęściej to co znajdę jeszcze zmieniam po swojemu, modyfikuje, coś dodaję, a czegoś innego nie.

Dziś Wam podam trzy przepisy. Dwa obiadowe jeden na słodkości.

Zacznijmy od mufinek w wersji pikantnej- MUFINKI Z ŁOSOSIEM, SEREM FETA 

SKŁADNIKI:

1 szkl. mąki orkiszowej (ja brałam jasną a nie pełnoziarnistą)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

50 g masła

100 ml mleka

100 g sera feta

suszone pomidory od 4-5 sztuk

upieczony łosoś (1 kawałek)

tymianek, sól morska, pieprz, pokrojona bazylia, pietruszka lub inne zioła świeże.

W jednej misce mąka, proszek, przyprawy. W drugiej jajko z mlekiem i ostudzonym roztopionym masłem. Wymieszać razem, dodać pokrojoną fetę i łososia i suszone pomidory. Ponakładać do silikonowych foremek do mufinek lub papilotek i piec w nagrzanym piekarniki 180stopni ok 20 minut.

IMG_4037_do postu

IMG_4040_do postu_small

IMG_4045_do postu

IMG_4047_do postu

IMG_4046_do postu

 

Kolejny przepis na coś zdrowego, co możemy wziąść jako drugie śniadanie do pracy, przegryźć do kawy to ciasteczka zbożowe.

CIASTECZKA ORKISZOWE Z JAGODAMI GOI

Składniki

1 szkl. płatków owsianych

1 szkl. płatków orkiszowych

1 łygeżka mąki pełnoziarnistej

1 szkl mleka

1 jajko

3 łyżki miodu (ja dałam akacjowy)

2 łyżki cynamonu

3 łyżki jogurtu lub serka homogenizowanego

2-3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżka żurawiny suszonej, 1/2 szkl. jagód goi, 2-3 łyżki słonecznika, ewentualnie inne owoce suszone ja dałam odrobinę mieszanki z daktylami, rodzynkami itp.

Żurawinę, jagody goi trochę posiekać, wszystko razem wymieszać, zagnieść jeśli za suche dodać odrobinę mleka, miodu.

Kłaść łyżką na blachę. Piec 25-30 min w temperaturze 180stopni.

IMG_4052_do postu

IMG_4051_do postu_small

IMG_4053_do postu

IMG_4055_small

IMG_4057_do postu

 

I na koniec pyszne kotleciki na bazia kaszy jaglanej.

Można z nich robić różne wariacje, dodawać mięso lub nie, inne kasze, bób, fasole itp.

KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (przed gotowaniem ok godzinę zamoczyć kaszę w zimnej wodzie, potem przepłukać i gotować 1 szklanka kaszy i 2 szkl wody- 15 min)

1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu

jajko

łyżka mąki pełnoziarnistej, łyżka otrąb owsianych

zioła świeże jak bazylia, pietruszka, koperek ja dałam bazylię

cebula, 1 ząbek czosnku

1 łyżka pokrojonych oliwek zielonych i 1 łyżka kaparów

Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać do kaszy plus jajko, mąka, otręby, zioła, oliwki, kapary, zagnieść. Ulepić kulki, spłaszczyć i smażyć aż będą złote.

Podawać z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego najlepiej greckiego, soku z cytryny, czosnku, rzodkiewki i szczypiorku.

Pyszne !

IMG_4058_do postu

IMG_4060_do postu

IMG_4062_do postu

IMG_4059_do postu

To tyle przepisów na razie.

A zakupy zdrowej żywności kasz, fasoli, jagód itp robię w sklepie internetowym BadaPak

 

5 thoughts on “Zdrowo jeść

Tutaj możesz dodać komentarz :-)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s